Блог

Никој во Македонија не знае точно колку е загаден воздухот

Кирил Арсовски Пржо

07.12.15

Кирил Пржо Информациите за загадувањето на воздухот во Македонија, нас, граѓаните, не доведуваат во состојба како кога имаш камче во чевелот што ти...

Загадување на воздухот: требаат енергични мерки за да не дишеме на „жабри“

Анета Шијакова

01.12.15

м-р Анета Шијакова Повеќето општини во Македонија изготвија локални еколошки акциски планови, но константната загаденост на воздухот укажува...

Со опозицијата, Собранието само си го смени господарот

Гоце Трпковски

24.11.15

Гоце Трпковски Ако сакаме да имаме парламентарна демократија со функционално Собрание, не смееме да го игнорираме се` поголемото...

Транспарентни преговори се услов за демократски промени

Лепосава Огњаноска

17.11.15

Лепосава Огњаноска Надежите за демократска иднина на Македонија во моментов се сконцентрирани во политичкиот процес за спроведување на...

Буџетска транспаретност – сон или јаве?

Константин Битраков

10.11.15

Константин Битраков Настаните од 24 декември 2012 година, ја сместија Македонија меѓу последните 30 земји во светот во поглед на буџетската...

Промена на изборниот модел – шанса за малите партии

Ивана Туфегџиќ

03.11.15

Ивана Туфегџиќ Поради неможноста да се постигне политичка согласност за една изборна единица без изборен праг, шансата на малите партии е во...

Само со автономен универзитет до демократија

Константин Битраков и Ивана Туфегџиќ

26.10.15

Константин Битраков и Ивана Туфегџиќ Зошто е потребна автономија на универзитетот? Младите академци, студентите и нивните професори во секоја...

Пасивна регистрација за пасивниот граѓанин

Ана Нешовска

22.10.15

Ана Нешовска Пасивната регистрација овозможува лесен и едноставен начин на гласање на секој граѓанин, го избегнува административниот процес низ...

Тајните за прислушкувањето

Предраг Тасевски

19.10.15

м-р Предраг Тасевски Oд почетокот на годината, поточно од 9 февруари до денес, граѓаните се опседнати со аудио-снимките од прислушкуваните...

Кои се алтернативите на децата од улица?

Анета Шијакова

14.10.15

м-р Анета Шијакова, новинар Според податоците на Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ 18.500 деца во Македонија се исклучени од основно...