fbpx

Блог

Кои реформи му се неопходни на образованието во наредниот период?

Ненад Новковски

11.07.17

проф. д-р Ненад Новковски Во образованието едновремено беа правени промени во неколку циклуси што се поврзани, пред да се сочека да бидат завршени...

Теориите на заговор како популистичка алатка за релативизирање на вистината

Борјан Ѓузелов

07.07.17

м-р Борјан Ѓузелов Популистичките режими се служат со лажни вести и теории на заговор за да ја релативизираат вистината и да го зацврстат своето...

Како да се спречи нова партиска чистка

Гоце Трпковски

04.07.17

Гоце Трпковски Малку внимание се обрнува на тоа дека партиската чистка не подразбира само отпуштање од работа. Една од најголемите чистки се...

Суперкупот и непостоечкиот план за евакуација на арената „Филип Втори“

Милорад Стојмановски

28.06.17

Милорад Стојмановски Не верувам дека Суперкупот нема да се одржи во Скопје. Ако намерата беше таква, досега УЕФА тоа одамна ќе го стореше. Лично...

Зошто треба да го заштитиме Скопје 2014?

Минас Бакалчев

23.06.17

проф. д-р Минас Бакалчев Скопје 2014 треба да стане продуктивна основа за реконтекстуализација на градот, поттик за критика, развој и за можна...

Пет еколошки приоритети за новиот владин состав

Кирил Арсовски Пржо

20.06.17

Кирил Пржо Доаѓањето на новата владина гарнитура треба да донесе промени во областа на заштитата на животната средина. Креирање национална...

Наместо економска обнова во 100 чекори, ни треба економска слобода веднаш!

Абдулменаф Беџети

15.06.17

академик Абдулменаф Беџети Со најавата на новата влада за ребаланс на буџетот во септември, во последното тримесечје од фискалната година нема да...

Хулиганското навивање го уништи славјето на улиците на Скопје

Соња Стојадиновиќ

12.06.17

м-р Соња Стојадиновиќ Откако „Вардар“ го освои пехарот на ракометната Лига на шампиони се испиша уште една страница од спортската историја на...

Трнливиот пат на новата Влада кон реформите и ЕУ

Ардита Абази Имери

08.06.17

м-р Ардита Абази Имери Одвојување на државата и партијата, итни реформи за независно судство, реформска јавна администрaција и ставање крај на...

Неуставни и незаконски игри со локалната власт

Маја Стојанова

06.06.17

д-р Маја Стојанова Договорот меѓу политичките партии да го продолжат мандатот на градоначалниците до 15 октомври, кога треба да се одржат локалните...