fbpx

Блог

Урбаниот транспорт по мерка на мажите

Ненад Тониќ

28.03.17

м-р Ненад Тониќ, д.с.и. Нееднаквиот социо-економски статус на двата пола им дава предност на мажите при користењето на приватните возила во...

Како да го промовираме македонскиот туризам

проф. Митко Бојаџиевски

24.03.17

проф. Митко Бојаџиевски Досегашната пракса на Агенцијата за поддршка, развој и промоција на туризмот е да се учествува на голем број туристички...

Политиката на ЕУ кон Западниот Балкан: несомнена поддршка и анемичен процес на евроинтеграции

Силвана Мојсовска

22.03.17

проф. д-р Силвана Мојсовска Земјите од Западниот Балкан, речиси 14 години после Самитот во Солун, се поврзуваат со термините политичка криза,...

„Чиста Македонија“ го извалка спортот

Милорад Стојмановски

17.03.17

Милорад Стојмановски Со поддршката на Граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“, спортскиот амбасадор Кире Лазаров покажа слаб...

Пасивноста на општеството и „малите Ајхмани“

Зоран Бојаровски

14.03.17

Дванаесет години ги делат романот „1984“ од Џорџ Орвел, и делото на Хана Арент „Ајхман во Ерусалим: Извештај за баналноста на злото”, во кое таа...

Дали сакаме да се преброиме колку реално не има во Република Македонија?

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

09.03.17

доц. д-р Благица Новковска Над 150.000 лица се отселиле од Република Македонија во периодот од осамостојувањето до сега, што упатува на тоа дека во...

Никој не ги штити студентите и професорите од дискриминација

Александра Филипова

06.03.17

Александра Филипова Студентите и професорите често препознаваат дискриминација во високото образование врз основа на пол, партиска определба,...

Парите не се секогаш гаранција за врвни успеси во фудбалот

Филип Нацоски

28.02.17

Филип Нацоски Кога поранешниот тренер на ФК Работнички, Игор Ангеловски летото 2015 година пред турската спортска јавност изјави дека неговиот клуб...

Кој, колку и зошто финансира во науката и истражувањето

Ненад Новковски

24.02.17

проф. д-р Ненад Новковски Изразено ниската вредност на вложување во науката и истражувањата во Македонија е јасен знак за отсуство на грижа на...

Популизам: за народот или за политички поени?

Соња Стојадиновиќ

22.02.17

м-р Соња Стојадиновиќ Последните 11 години Македонија е окована во аграрен, ксенофобичен и социо-економски популизам, кој не се однесува на...