fbpx

Блог

Популистичката дискредитација на Катица Јанева

Иво Босилков

13.10.16

м-р Иво Босилков Катица Јанева не треба да се однесува како популист за да го оствари она за што е доведена – враќање на владеењето на правото и...

Македонски свилен гајтан за политичката сатира

Соња Стојадиновиќ

07.10.16

м-р Соња Стојадиновиќ Во историската сцена при крајот на филмот „Името на розата“ кога гори библиотеката на бенедиктинскиот манастир, фратарот...

Суштински наместо површни и популистички реформи за млади

Александра Филипова

04.10.16

Александра Филипова И покрај проектите за младите луѓе кои Владата ги презентираше оваа година, нивната состојба во државата и стандардот не се...

Создавање на непријатели: авторитарни и популистички мотиви

Дане Талески

30.09.16

д-р Дане Талески Претседателот Ѓорге Иванов во неодамнешното обраќање до јавноста рече дека државата била под закани „и од надвор, и од внатре“...

Слобода за движење, освен ако сте Роми

Исмаил Камбери

26.09.16

м-р Исмаил Камбери Бројката на вратени Роми од македонските гранични премини изнесува скоро половина од вкупното ромско население во Македонија....

Oдржлив економски развој или економски раст?

вон. проф. д-р Марјан Николов

22.09.16

д-р Марјан Николов Дали во овие 20 години се направил обид да се согледа корелацијата на среќата, благосостојбата, здравата животна средина и...

Mоралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија

Златко Јакимовски

19.09.16

Златко Јакимовски Криминалот не би смеело да се „исплати“, односно никој не смее да профитира од своите криминални активности. Ова е основен...

Демократијата не е спортски натпревар за навивање

Charles Garrett

16.09.16

Чaрлс Гарет, британски амбасадор во Република Македонија Денес, 15 септември е Меѓународниот ден на демократијата кој секоја година го...

Дали метеоролозите треба да одговараат за погрешна временска прогноза?

д -р Ненад Живановски

13.09.16

д-р Ненад Живановски Настаните од 6 август, како ретко кога пред тоа, го фокусираа интересот на пошироката јавност кон Управата за...

Помеѓу политичката одговорност и партиската дисциплина: претседателите на државата и ветото

Радица Тодоровска

06.09.16

м-р Радица Тодоровска Во 25 години независна Македонија, се сменија четворица претседатели на државата. Од нив тројца го имаат искористено...