fbpx

Блог

Храбра, но (по)паметна фискална политика по изборите

Д-р Марјан Петрески

18.11.16

Д-р Марјан Петрески Нивото на јавниот долг од 50.6 отсто од БДП не е високо. Но гледано од апсект на брзината на порастот и намената на позајмените...

Три работи кои треба да ги научиме од полициските службенички

Мартин Манасков

16.11.16

Мартин Манасков Жените полицајки се помалку корумпирани од мажите, главно не употребуваат прекумерна сила и ја зголемуваат довербата на...

Електричните парализатори и гумените куршуми ги кршат човековите права

Горица Наџинска

11.11.16

Горица Наџинска И со најновите измени на Законот за полиција, овластувањата на службените лица за користење електрични парализатори и гумени...

Правичен надомест за користење текстови и фотографии

Зоран Гега Маџовски

09.11.16

Зоран Гега Маџовски Новинарите и медиумските работници во Македонија немаат информации за тоа колку се користат нивните дела и не можат да...

ДПМНЕ и името: како се пропушти историска шанса

Кристијан Фидановски

02.11.16

Кристијан Фидановски Мнозинството гласачи на архинепријателските партии се неверојатно сложни во отпорот кон компромис за името и промена на...

Рекреацијата во природа бара лична одговорност

Кирил Арсовски Пржо

28.10.16

Кирил Пржо Во Македонија постои сериозен системски проблем за контрола на движење во природата, па со тоа најголемата одговорност за безбедноста...

За легалноста и легитимноста на Специјалното јавно обвинителство

Милчо Балевски

25.10.16

Милчо Балевски Сведоци сме на чести индивидуални обиди за дискредитација на Специјалното јавно обвинителство и изразување сомнежи околу...

Агенцијата за млади не дозволува младите да си изберат претставник за Западен Балкан

Блажен Малески

21.10.16

Блажен Малески Агенцијата за млади и спорт не им дозволува на младинските организации од Македонија да изберат свој претставник во Регионалната...

Мега мини проектчиња

Гоце Трпковски

17.10.16

Гоце Трпковски Некои проекти на државата служат речиси единствено за политичка пропаганда на власта. По стотици прилози и натписи како...

Популистичката дискредитација на Катица Јанева

Иво Босилков

13.10.16

м-р Иво Босилков Катица Јанева не треба да се однесува како популист за да го оствари она за што е доведена – враќање на владеењето на правото и...