fbpx

Блог

Без оглед дали ќе биде поништена или не, аболицијата нема правна сила

Димитар Апасиев

13.05.16

доц. д-р Димитар Апасиев Контроверзната и избрзана „аболиција“, дадена ненадејно од страна на Претседателот на РМ – проф. д-р Ѓорге Иванов, може да...

Да се свика Собранието за да се ограничи моќта на Претседателот за помилување

Ивана Туфегџиќ

13.05.16

Ивана Туфегџиќ По најавите дека треба да се најдат механизми за свикување на Собранието на Република Македонија и тоа да заседава за решавање на...

Интеграција со сегрегација во македонското образование

Соња Стојадиновиќ

10.05.16

м-р Соња Стојадиновиќ Врвот на уништувањето на образовниот систем во Македонија се достигна со масовната и политички поттикнатата сегрегација...

Попис ќе го олесни креирањето на реален избирачки список

Славко Миладиновски

06.05.16

Славко Миладиновски Резултатите од пропаднатиот попис во 2011 година секако ќе помогнеа за прочистувањето на избирачкиот список и јасно ќе...

Колку Македонија може да си ги дозволи политиките за странски инвестиции?

Весна Гарванлиева Андонова

03.05.16

м-р Весна Гарванлиева Андонова И Македонија стана дел од глобалната и регионалната „трка до дно“ за тоа кој повеќе ќе понуди да привлече странски...

Патот од груевизмот до консолидирана демократија го открива теоријата на рационален избор

Иво Босилков

25.04.16

м-р Иво Босилков Никола Груевски може да биде критикуван за многу работи. Меѓутоа за една работа, де факто шефот на македонската држава не може да...

Меѓународното право дозволува понатамошно објавување на „бомбите“

Воислав Стојановски

19.04.16

д-р Воислав Стојановски Јавноста има право да знае кој се однесува незаконски и кој бил или се` уште е опасен за општеството, за да влијае...

Надградувајќи ја утопијата

Минас Бакалчев

15.04.16

проф. д-р Минас Бакалчев Ремек-делата на модерната архитектура од блиското минато на Скопје беа „невидливи“, а со тоа предизвикаа потреба од нов...

Колку е убаво да си професионален!

д-р Татјана Б. Ефтимоска

12.04.16

д-р Татјана Б. Ефтимоска Огромен процент академски граѓани се, едноставно, неписмени. Скарани се со основна писменост, правопис и правоговор....

Kлиентелизмот во медиумите удар врз јавниот интерес

Сефер Тахири

08.04.16

д-р Сефер Тахири Илузија е да се мисли дека новинарите имаат слобода да објавуваат негативни вести или да известуваат за спорови за компаниите кои...