Блог

За државата и праведноста или што научив од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ

вон. проф. д-р Ристо Солунчев

20.06.16

вон. проф. д-р Ристо Солунчев Во Македонија констатирам две периферии на еден симптом: манифестација на моќ и укинување на правдата. Последица:...

Молкот на институциите е поопасен од страшните инсекти

Кирил Арсовски Пржо

14.06.16

Кирил Пржо По правило, речиси секоја пролет во изминатите години, во Македонија е обележана нова чудна „природна“ појава – епидемија на вирус,...

Наставниците не се подготвени за заштитата на личните податоци во дигитализираното образование

Лилјана Пецова-Илиеска

09.06.16

м-р Лилјана Пецова-Илиеска Потребни се измени и дополнувања на образовните содржини за прашањата поврзани со заштитата на личните податоци и...

Снимени разговори – Интернетот посилен од законот

д -р Ненад Живановски

06.06.16

д-р Ненад Живановски Проблемот со нелегалното објавување на снимени разговори, гледано од формално-правен аспект е решен или со Законот за заштита...

Бунтови, промени, што потоа?!

Златко Јакимовски

30.05.16

Златко Јакимовски Серијата граѓански протести во последниот период, организирани од движењето #Протестирам, а познати како Шарена револуција,...

Кога економијата е жртва на политиката

М-р Благица Петрески

25.05.16

м-р Благица Петрески Политичката криза трае веќе една година. Проекциите за економскиот раст за минатата година беа надолно ревидирани од сите...

Подемот на граѓанските протести

Здравко Савески

20.05.16

д-р Здравко Савески Претходните протести, од 2009 наваму, ги дадоа предусловите за едни вакви протести како денешните да бидат можни. Да не беа тие...

Не одиме во селата

Петар Гошев

18.05.16

м-р Петар Гошев Како и многу други дејности, и земјоделството стана жртва на слабостите во личното обрaзование на Никола Груевски и особено на...

Без оглед дали ќе биде поништена или не, аболицијата нема правна сила

Димитар Апасиев

13.05.16

доц. д-р Димитар Апасиев Контроверзната и избрзана „аболиција“, дадена ненадејно од страна на Претседателот на РМ – проф. д-р Ѓорге Иванов, може да...

Да се свика Собранието за да се ограничи моќта на Претседателот за помилување

Ивана Туфегџиќ

13.05.16

Ивана Туфегџиќ По најавите дека треба да се најдат механизми за свикување на Собранието на Република Македонија и тоа да заседава за решавање на...