fbpx

Блог

Максимален труд за минимална плата: Контроверзите и неуставноста на новите законски измени

Димитар Апасиев

21.11.17

доц. д-р Димитар Апасиев Измените во законот за минимална плата е трул компромис меѓу социјал-демократите и бизнис-лобито во Владата. Во измените,...

Економскиот раст повеќе не е доволен

Мануел Муњиз

17.11.17

Мануел Муњиз (Manuel Muñiz) Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од...

Породилно отсуство од 18 месеци може да ги дискриминира и мајките и татковците

Елена Игновска

16.11.17

доц. д-р Елена Игновска Предлогот за 18-месечно породилно отсуство во суштина е родово дискриминирачки кој евентуално би ги оддалечил жените од...

Надминување на сопствената авторитарност за имунитет од популистичкиот вирус

Иво Босилков

13.11.17

м-р Иво Босилков Две одделни пост-изборни анализи на реномираниот Дојче Веле ја лоцираат (барем делумно) причината за колапсот на Никола Груевски и...

Се крчка решение за името по примерот на Договорот со Бугарија

Ѓорѓи Спасов

10.11.17

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Потпишување договор за добрососедство со Грција, по примерот со Бугарија, на Грција ѝ обезбедува гаранција од немeшање во...

Предизвици за Владата од рецидивите на заробената држава

вон. проф. д-р Марјан Николов

08.11.17

доц. д-р Марјан Николов Владата треба да креира амбиент чиј фундамент не почива само на оправдување или критизирање на појавното преку креирање на...

Во Мадрид легалитет, а во Барселона легитимитет

Светомир Шкариќ

03.11.17

проф. д-р Светомир Шкариќ Шпанија е повеќе подобна да биде федерална држава, отколку „држава на автономии“. Ако се отвори таква перспектива, тогаш...

Прикажување на опасностите за новинарите пред јавноста

Лион Вилемс

02.11.17

Лион Вилемс (Leon Willems) Секој петти ден, во просек, некаде во светот, гине новинар само затоа што е новинар. Во девет случаи од десет, за тоа...

Поголемо искористување на сонцето – како од пасивни потрошувачи до активни произведувачи на електрична енергија

Соња Ристеска

27.10.17

м-р Соња Ристеска Во Македонија малку се знае за можностите граѓаните активно да се вклучат во енергетскиот систем, не само како корисници туку и...

Глобализација за сите

Анабел Гонзалез (Anabel González)

26.10.17

Анабел Гонзалез (Anabel González) Фирмите и работниците во земјите во развој треба подобро да се позиционираат и да се поддржат за да ги искористат...