Блог

Mоралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија

Златко Јакимовски

19.09.16

Златко Јакимовски Криминалот не би смеело да се „исплати“, односно никој не смее да профитира од своите криминални активности. Ова е основен...

Демократијата не е спортски натпревар за навивање

Charles Garrett

16.09.16

Чaрлс Гарет, британски амбасадор во Република Македонија Денес, 15 септември е Меѓународниот ден на демократијата кој секоја година го...

Дали метеоролозите треба да одговараат за погрешна временска прогноза?

д -р Ненад Живановски

13.09.16

д-р Ненад Живановски Настаните од 6 август, како ретко кога пред тоа, го фокусираа интересот на пошироката јавност кон Управата за...

Помеѓу политичката одговорност и партиската дисциплина: претседателите на државата и ветото

Радица Тодоровска

06.09.16

м-р Радица Тодоровска Во 25 години независна Македонија, се сменија четворица претседатели на државата. Од нив тројца го имаат искористено...

Легитимност на насилието во политиката

д -р Ненад Живановски

30.08.16

д-р Ненад Живановски Дискретната закана на Никола Груевски дека едвај ја држел ситуацијата под контрола, дека народот вриел и дека можело да му...

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

Дејан Донев

24.08.16

вон. проф. д-р Дејан Донев Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните...

И по изборите СПУКМ има нелегитимен претседател!

Александра Филипова

19.08.16

Александра Филипова Уписите на Универзитот „Св. Кирил и Методиј“ повторно ја актуелизираат темата за изборите за претседател на Студентскиот...

(Не)Заштитените подрачја во Македонија

Кирил Арсовски Пржо

09.08.16

Кирил Пржо Лошото управување со заштитените подрачја може негативно да се одрази врз економијата, бидејќи се зголемува можноста за природни...

Милитаризација на МВР

Петар Гошев

03.08.16

м-р Петар Гошев Во рамките на општиот процес на суспендирање на уставната позиција на институциите (таканареченото „киднапирање на државата“ од...

Систематското блокирање на учеството на граѓаните во процесот на одлучување

Здравко Савески

25.07.16

д-р Здравко Савески Антирежимските протести повторно ја поттикнаа надежта кај граѓаните дека е можно тие самите да имаат поголемо влијание врз...