Блог

Eколошки неодговорна јавна администрација

Ненад Тониќ

18.02.17

м-р Ненад Тониќ, д.с.и. Институцијата која пред граѓаните испорачува барање да се самоограничат во користењето на автомобилите, додека самата таа...

Во Македонија немаат сите пристап до тоалети

Филип Спировски

18.02.17

Филип Спировски Пристапот до вода и санитација меѓу урбаните и руралните средини во Македонија не е еднаков. Пристап до безбедна вода имаат 91...

Новиот модел за студентско организирање го фаворизира постоечкиот хаос

Деа Здравковска

03.02.17

Деа Здравковска Ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски предлага до факултетите измени во моделот на студентско организирање, спротивно на...

Македонскиот даночен систем ги наградува богатите, а ги казнува сиромашните

Вуко Мелов

31.01.17

Вуко Мелов Македонскиот даночен систем всушност претставува клучниот механизам за нееднаквата распределба на доходот, со што им овозможува на...

Лојалност кон државата или подаништво на партијата

д -р Ненад Живановски

26.01.17

д-р Ненад Живановски И покрај несомнениот успех на опозицијата на последните избори и лошиот резултат на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, она што...

Сите медиуми во Македонија во битка за повеќе публика на интернет

Александар Самарџиев

24.01.17

Александар Самарџиев Македонската медиумска онлајн средина се развива со силно темпо. За пристап до интернет најчесто се користи паметниот...

Знаеја ли македонските политичари да ги користат социјалните медиуми за изборите?

Славица Биљарска

20.01.17

м-р Славица Биљарска Фејсбук, Твитер и другите социјални медиуми, повеќе од кога било претходно, овозможуваат нови начини за стимулирање на...

Македонија „испарува“, арамиите токмат старо-нова влада

Петар Гошев

16.01.17

м-р Петар Гошев Со секој изминат ден Македонија има сè помал број жители: и апсолутно (службената статистика тоа не го покажува) и релативно, во...

Во училиште нема место за различните

Ирена Цветковиќ

13.01.17

м-р Ирена Цветковиќ Да се биде различен во Македонија е проклетство. Со оваа констатација ќе се согласи секој кој на своја кожа ја почувствувал...

Балканската миграциска рута и Македонија како коридор или решение

Влатко Митковски

10.01.17

Влатко Митковски Поминаа 10 месеци откако земјите членки на Европската Унија донесоа одлука за затвoрање на протокот на мигранти преку...