Блог

Балканската миграциска рута и Македонија како коридор или решение

Влатко Митковски

10.01.17

Влатко Митковски Поминаа 10 месеци откако земјите членки на Европската Унија донесоа одлука за затвoрање на протокот на мигранти преку...

Уште колку животи му остануваат на балканскиот рис?

Кирил Арсовски Пржо

30.12.16

Кирил Пржо Територијата и популацијата на балканскиот рис во Македонија се намалуваат, иако тој е под целосна законска заштита, а единствената...

Приватните трговски марки освојуваат сẻ поголем пазарен удел на сметка на брендовите

Ѓорѓи Митревски

30.12.16

Ѓорѓи Митревски Приватните трговски марки во сопственост на продажните  ланци на стока за широка потрошувачка смело навлегуваат во...

Како да се надминат разликите во платите на мажите и жените

Иван В'чков

23.12.16

Иван В`чков Родовиот јаз во платите во Македонија, според податоците од 2014 година, е присутен во сите занимања, а најмногу во занаетчиските (32 отсто)...

Се навестува ли крајот на етничките партии?

м-р Џелал Незири

21.12.16

м-р. Џелал Незири Дали може да се очекува во иднина да се надминат етничките прашања и да се премине на помасовно гласање за надетничките платформи...

Зошто праќањето на Ќосето и крстот за Заев мораат да бидат санкционирани

д -р Ненад Живановски

16.12.16

д-р Ненад Живановски Заканата со Ќосето, упатена од Никола Груевски кон Зоран Заев, како и носењето на крст со заковано име и презиме на лидерот на...

Oд транспарентност и отчетност до контрола на суптилната корупција – од овде до вечноста

вон. проф. д-р Марјан Николов

12.12.16

д-р Марјан Николов Подолго време се пропагира од партиите на власт дека е важно „народот“ да имал работа и дека она за што се залага граѓанството...

Гласањето како чествување на празникот на демократијата – изборите

Иван Дургутов

06.12.16

Иван Дургутов Во правниот систем на Република Македонија излегувањето и гласањето на изборите е оставено на свеста и совеста на избирачите и не...

11 декември и неопределените – лекции од Брегзит и Трамп

Кристијан Фидановски

01.12.16

Кристијан Фидановски Проблемот со пристапот на повеќето опозициски настроени интелектуалци во Македонија не е толку пристрасноста кон СДСМ,...

Независноста на Државниот завод за ревизија заглави со уставните измени

Габриела Димовска

25.11.16

Габриела Димовска Државниот завод за ревизија нема доволно финансиски средства да спроведува целосна годишна ревизија на трошењето на парите од...