Блог

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

Дејан Донев

24.08.16

вон. проф. д-р Дејан Донев Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните...

И по изборите СПУКМ има нелегитимен претседател!

Александра Филипова

19.08.16

Александра Филипова Уписите на Универзитот „Св. Кирил и Методиј“ повторно ја актуелизираат темата за изборите за претседател на Студентскиот...

(Не)Заштитените подрачја во Македонија

Кирил Арсовски Пржо

09.08.16

Кирил Пржо Лошото управување со заштитените подрачја може негативно да се одрази врз економијата, бидејќи се зголемува можноста за природни...

Милитаризација на МВР

Петар Гошев

03.08.16

м-р Петар Гошев Во рамките на општиот процес на суспендирање на уставната позиција на институциите (таканареченото „киднапирање на државата“ од...

Систематското блокирање на учеството на граѓаните во процесот на одлучување

Здравко Савески

25.07.16

д-р Здравко Савески Антирежимските протести повторно ја поттикнаа надежта кај граѓаните дека е можно тие самите да имаат поголемо влијание врз...

Специјализирано судско одделение: Прв чекор кон ослободување на судската од извршната власт

Воислав Стојановски

18.07.16

д-р Воислав Стојановски Главната придобивка од формирање специјализирано судско одделение (ССО) би била унапредување на правосудниот систем и...

Политички и правни претпоставки за специјално одделение во кривичниот суд

Драган Малиновски

13.07.16

Драган Малиновски Kривичниот суд, кој безрезервно прифаќаше се` што беше побарано од Јавното обвинителство, премина во другата крајност во односот...

Ребаланс на буџетот за 2016 „свето срање“ на економијата

Горан Теменугов

07.07.16

Горан Теменугов Со ребалансот на Буџетот за 2016 се скрати се`. Секако, освен пензиите, платите на администрацијата и социјалните трансфери....

Тендерско поигрување со животите на граѓаните со дијабетес

Соња Стојадиновиќ

28.06.16

м-р Соња Стојадиновиќ Гласот на жртвите на бизнис калкулациите на министерот за здравство Никола Тодоров почнува се` повеќе да се шири и да се...

За државата и праведноста или што научив од владеењето на ВМРО-ДПМНЕ

вон. проф. д-р Ристо Солунчев

20.06.16

вон. проф. д-р Ристо Солунчев Во Македонија констатирам две периферии на еден симптом: манифестација на моќ и укинување на правдата. Последица:...